2016. december 24., szombat

Puszpáng mag, 10 db / csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft

Az örökzöld puszpáng (Buxus sempervirens) a puszpángvirágúak (Buxales) rendjébe és a puszpángfélék (Buxaceae) családjába tartozó faj. Kertészeti és faipari hasznossága miatt elterjedt örökzöld cserje.
Az örökzöld puszpáng egy 2-3, legfeljebb 4 méter magasra növő örökzöld cserje. Levelei fényes bőrneműek, általában hosszúkás tojás alakúak, átellenes állásúak. Virágai apró, sárga színűek, virágzása április-májusban történik.
Őshazája Délnyugat-Ázsiától, Észak-Afrikán át Dél-Európáig terjed. Európa más részein is előfordul, itt a termesztett növény elvadulásáról van szó. Kedveli a nedves talajt, és félárnyékot. Ilyen körülmények között fejlődik legjobban.
Az európai faanyagok között a puszpáng fája a legnagyobb sűrűségű, legkeményebb (0, 97 g/cm³ ). Finom, homogén szerkezete miatt ősidők óta nagy becsben tartják. Ennek ellenére gondot okoz, hogy kis méretei behatárolják felhasználhatóságát, mivel nem nevel vastag, vagy hosszú törzset. Ezenkívül száradása nagyon lassú, erősen zsugorodik, az időjárás és a nedvesség viszontagságainak és a gombáknak nem ellenálló.
Az örökzöld puszpáng a kertészek kedvelt növénye. Egyrészt örökzöld mivolta miatt, mert a legnagyobb fagyok sem tesznek benne kárt, teljesen télálló; másrészt rendkívül jól tűri a metszést, alakítást, tömör bokrot alkot és a környezetre sem túl igényes. Bár növése igen lassú, leginkább nyírott sövényként találkozhatunk vele, de a legkülönfélébb módokon használható még fel a kertészetben, gyakran nyírnak belőle különböző figurákat is.
Hajtásait a virágkötészetben használják fel.
Postázás a mindenkori postai díjszabás szerint előre utalás után.

Jelenlegi ára: 1 Ft
Az aukció vége: 2016-12-26 19:38 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése